Tangokuninkaana ja radiojuontajana tunnettu Marko Maunuksela (oikealla) päihitti Suuri seikkailu -televisiokilpailun finaalissa räppäri Jesse Markinin (toinen oikealta) ja näyttelijä Joonas Saartamon (vasemmalla). Miesten kanssa kuvassa ohjelman juontaja Jaana Pelkonen. Kuva: Nelonen Media
Suuren seikkailijan suosikit
Marko Maunuksela vei Suuri seikkailu -kilpailun voiton, mutta kaipuu Lappiin jäi. Mikä kuvauspaikka sykähdytti erityisesti? Paluu tutuille tuntureille on jo suunnitelmissa – tällä kertaa ilman kelloa ja kuvausryhmää.
– Minulle on syntynyt jo vuosia sitten keikkareissujen kautta vahva side pohjoisen maisemiin, joihin olen palannut vapaa-ajallakin. Meille ei paljastettu ennakkoon, missä kilpailu käydään, kerrottiin vain, että suunta on läntinen Lappi. Ajattelin aluksi, että Lappi kuin Lappi, mutta täytyy tunnustaa, että Muonio vei sydämeni seikkailun aikana, tangokuninkaana ja radiojuontajana tunnettu Marko Maunuksela paljastaa haastattelun aluksi.
Toukokuun lopulla Nelosella nähdyssä finaalijaksossa Maunuksela taisteli televisiokisailun voitosta ja 20 000 euron palkintosummasta räppäri Jesse Markinin ja näyttelijä Joonas Saartamon kanssa. Kaksiosainen finaali huipentui lopulta Maunukselan voittoon. Ohjelman näyttämönä toimi pääosin Muonio ja jännittävä loppukamppailu käytiin Pallastuntureiden jyhkeässä miljöössä, joka ei päästänyt kilpailjoita helpolla.
– Minulla ei ole sieltä muuta muistikuvaa kuin valtava sumu ja lumi, Maunuksela kuvailee kokemustaan syyskuisesta Pallaskerosta.
Marko Maunuksela osti voittorahoilla matkailuauton, jonka nokan hän suuntaa jo tänä kesänä kilpailuista tuttuihin maisemiin. Kuva: Nelonen Media
Asia on onneksi korjattavissa. Maunuksela hankki voittorahoilla vaimonsa kanssa retkeilyauton, jonka nokka kääntyy kesällä kohti Tunturi-Lapin yötöntä yötä. Maunuksela aikoo käydä kisapaikoilla – tällä kertaa ilman ajanottoa ja kuvausryhmää – ja hengitellä maailman puhtainta ilmaa.
Pallastuntureiden lisäksi Maunukselan suunnitelmissa on nousta uudestaan Lommoltunturiin, jonka valloituksesta jäi muistiin hapottavien nousumetrien lisäksi myös upeat maisemat. Reitti Hevoslakien kautta Alalaelle ja aina huipulle asti jäi mieleen postikorttimaisen kauniina, kun kirkas syyspäivä pani parastaan. Sitä antoi myös Maunukselan joukkue, joka ponnisteli voittoon altavastaajan asemasta.
– Se oli koko kilpailun yksi hienoimmista kokemuksista. Ne maisemat ja se fiilis, kun joukkueemme voitti tiukan kilpailun, Maunuksela muistelee.
Patikointi-, melonta-, ja maastopyöräilyharrastuksista oli Maunukselalle hyötyä, kun taipaleita taitettiin vaihtelevissa maastoissa. Useat kilpailijat olivat ensimmäistä kertaa lajien äärellä ja se hidasti välillä etenemistä.
– Olostunturin nousu oli pitkä ja sähköavustuksesta huolimatta pyörää pitää ihan itse polkea eteenpäin. Joukkueena etenenimme tietenkin hitaimman mukaan. Annoin vinkkejä, mutta kokemattomille oikean tekniikan omaksuminen – varsinkaan nopeassa kisatilanteessa – ei ollut helppoa.
Maunuksela muistelee myös lämmöllä alueen vesistöjä – siitäkin huolimatta, että melontapuuhissa poikkeuksetta kastui. Muonionjoki tarjoili katsojankin päätä huimaavaa menoa koskineen, kun taas mökkimajoitukseen ajeltiin rauhakseen vanhalla puuveneellä.
– Se oli elämys, joka ei ehkä välittynyt katsojille. Tyyni vedenpinta, mutkitteleva joki ja sen penkereillä päivittäin etenevä ruska loivat ainutlaatuisen hetken. Me kaikki vain istuimme hiljaa, maisemia katsellen, Maunuksela kertoo.
Mökkimajoitus oli palkinto voitetusta joukkuekisasta. Hävinnyt joukkue joutui nukkumaan yönsä teltoissa. Luonto ja vaihtelevat säät olivat läsnä koko kisarupeaman ajan ja yllättivät niin seikkailijat kuin kuvausryhmänkin.
– Parhaimmillaan oli parikymmentä astetta lämmintä ja olimme shortseissa. Loppuvaiheessa pakkanen laski viiteen miinusasteeseen, ja teltat olivat jäässä.
Edes haastavat olosuhteet eivät hälventäneet miehen Lapin kaipuuta. Mikä on parasta Muoniossa?
– Pienelläkin alueella on paljon nähtävää, luonto on monipuolinen ja rikas, Suuri seikkailija sanoo.