Pyry Talvensaari luotsaa Harrinivaa kohti tulevaa – arvoina luonto, vastuullisuus ja perhe
Harriniva Adventure Resort starttaa kesäkauden toimintansa viikko ennen juhannusta, 15. kesäkuuta. Siitä huolimatta hotellin edusta on jo kesäkuun alussa täynnä autoja. Hotellin ovikin on auki ja vastaanotosta tervehditään iloisesti. Pian Harrinivan toimitusjohtaja Hanna-Mari ”Pyry” Talvensaari pyörähtää alas yläkerran toimistostaan.
– Pihalla laitetaan paikkoja kuntoon talven jäljiltä. Täällä sisällä meillä on menossa keittiöremontti, ja tavaroita on siksi siirretty ravintolatilaan, Pyry selittää aulan tavaramäärää samalla, kun johtaa minut työhuoneeseensa.
Toimitusjohtajan seinällä on uusi taulu: 50 vuotta seikkailuja.
– Teetimme juhlavuodeksi tuon logon, jossa yhdistyvät kaikki seikkailumme: porot, moottorikelkkailu, koiravaljakot, revontulet ja melonta.
50 vuoden aikana pienestä leirintäalueesta on kasvanut kolme erämaahotellia kattava kansainvälinen lomakeskus.
– Ideologia ja aitous ovat edelleen samoja. Autamme löytämään luontokokemuksen ja luontoyhteyden.
Luonto ja vastuullisuus ovat tärkeä osa tämän päivän matkailua, ja ne ovat keskiössä myös Harrinivassa. Sekä pienistä että isoista teoista muodostuu yhtenäinen virta kohti vihreämpää toimintaa.
– Vuosien 2015–2016 aikana vaihdoimme kaikki lämmitysjärjestelmämme maalämpöön. Se oli iso investointi, jolla säästämme 200 000 litraa öljyä vuodessa. Meidän retkillämme ei käytetä kertakäyttöastioita, vaan pestäviä kuksatyyppisiä Kupilka-astioita. Saunamaailmassa on haettu ekologisia ratkaisuja ja käytetään muun muassa lähdevettä. Asiakkaille viestitään vihreistä valinnoista: ei esimerkiksi tarvitse ostaa pullovettä, kun voi juoda hanavettä.
Ennen koronaa Torassieppi Eco Reindeer Resort ehti saavuttaa Green Key -sertifikaatin, jonka piti tulla myös Jeris Lakeside Resortille ja Harriniva Adventure Resortille, mutta korona pisti kehityshankkeet jäihin. Nyt pyörät taas rullaavat, mutta koska on kyse isosta useamman majoituskohteen kattavasta kokonaisuudesta, valmista ei synny hetkessä.
– Näyttäisi kuitenkin siltä, että syksyllä saamme näitä asioita maaliin, Pyry iloitsee.
Kuten kaikkia matkailuyrityksiä, myös Harrinivaa pandemia kohteli kaltoin.
– Avasimme marraskuussa 2019 Arctic Sauna Worldin. Jeris oli juuri remontoitu ja Harrinivastakin osa. Lähdimme kohti talvea 2020, josta ennustettiin ennätyksellistä, ja sitten maaliskuun puolivälissä tuli seinä vastaan, Pyry muistelee.
Liiketoiminta lyötiin täydestä vauhdista alas ja henkilökunta lomautettiin.
– Meitä jäi hommiin vain taloushallinnosta vastaava ja minä, joka olin tuolloin myyntipäällikkö. Yhdessä jumppasimme raha-asioita. Joululle 2020 oli vielä toiveet, että matkailu avautuisi. Charter-matkanjärjestäjät olivat valmiina, mutta kukaan ei matkustanut minnekään. Kotimaiset olivat ainoat, joita voitiin saada. Aloitimme kotimaan kampanjoinnin, jossa mentiin revontulilla ja Harrinivan perheen Antti Pietikäisen paljaalla pepulla. Se kannatti, Pyry nauraa.
– Saimme huomion, kassavirtaa ja toimintaa.
Pietikäisen perheessä eivät liitokset natisseet edes vaikeina aikoina.
– Perhe on persoonallinen ja luova, se tuo oman värinsä Harrinivaan. Perhemäisyys kuvastuu kaikessa tekemisessä. Toivomme kuitenkin, että kun puhutaan perheestä, ei ajatella pelkästään Pietikäisen perhettä, vaan Harrinivan perhettä. Meillä on pitkäaikaisia vakituisia työntekijöitä ja vuodesta toiseen sesonkiin palaavia työntekijöitä, jotka ovat osa perhettä. Se välittömyys ja lämminhenkisyys välittyy asiakkaillekin.
Harrinivan talven asiakkaista 90 prosenttia on ulkomaalaisia. Kesällä korostuu kotimainen matkailu.
– Kesämatkailu on hyvin erilaista kuin talvikaudella, jolloin myydään täyttä lomapakettia. Kesällä on enimmäkseen ohikulkijaa. Uskon, että kesässä olisi potentiaalia paljon enemmänkin. Ja kun Euroopassa kesät lämpenevät, onko kylmä tulevaisuuden uusi kuuma? Pyry pohtii.
Kesän kehittämistä rajoittaa saavutettavuus.
– Lentoyhteydet Helsingistä Kittilään ovat aika haasteelliset, eivätkä jatkoyhteydet natsaa. Rovaniemeltä ollaan onneksi saatu hyvää signaalia, sinne on kesälläkin hyvin lentoyhteyksiä. Lapin matkailun kehitys vaatii yhteistyötä. Kittilän lentokentän vaikutusalueella on koko Tunturi-Lappi.
Parhaillaan Harrinivassa viilataan strategiaa, jossa tähytään vuoteen 2030. Pyry kiittelee Harrinivan historiaa: hyvät tukijalat kantavat, kun lähdetään uudistumaan.
– Toivon, että voimme tämän vuoden puolella tiedottaa uusista isoista kuvioista, jotka liittyvät tulevaisuuteen. Mutta niistä sitten myöhemmin, Pyry kuittaa arvoituksellisesti.