Tero Kyla-Kaila kunnan uuden lanan kanssa hommissa.

Tero Kyla-Kaila kunnan uuden lanan kanssa hommissa.

Muoniossakin pääsee talvipyöräilemään

Renko Satu
16.2.2024

Ensimmäisen kevään aikana testataan ja suunnitellaan sekä reittiä että sen ylläpitoa.

Muonion kunnan reittivastaava Tero Kylä-Kaila kaartaa moottorikelkan ladun varteen Lapland Hotels Oloksen taakse. Lanan alla on pohjattua reittiä, jota pääsee jatkossa polkemaan pyörällä.

– Tämä pätkä reitistä on ollut olemassa ennenkin. Sitä ovat ylläpitäneet mökkiläiset ja kuka milloinkin. Se on ollut puoliksi epävirallinen, mutta nyt kun kunnalla on tämä uusi lana, reitillä voi myös talvipyöräillä, Kylä-Kaila esittelee.

Muoniossa ei ole aiemmin ollut virallisia talvipyöräilyreittejä eikä itse asiassa oikein kesäpyöräreittejäkään. Siihen on tulossa muutos.

– Tarkoitus on saada Muoniosta maailmalle viestiä, että täällä on hienoa pyöräillä ympäri vuoden, Kylä-Kaila tiivistää.

Suunnitelmissa on kylältä lähtevän Ratsutien ja Oloksen reitittäminen olemassaolevia pohjia hyödyntäen. Jos reitti sopii maanomistajille ja saa porotalouden hyväksynnän, lanaaminen voidaan aloittaa heti. Reitti palvelisi luontevasti Harrinivan ja Lapland Hotel Oloksen matkailukeskuksia sekä kuntalaisia.

– Talvipyöräily on niin uniikkia, että sillä voidaan helposti tavoittaa kansainvälisiäkin asiakasvirtoja. Pyöräilyhän on maailmalla yksi suosituimmista liikuntamuodoista, Kylä-Kaila kertoo

Pyöräilyreittien suunnittelussa tärkeintä on muistaa hauskanpito. Mutkia ja kumpuilevaa reittiä halutaan ajaa, minkä vuoksi kaikki latupohjat ei välttämättä palvele parhaiten talvipyöräilyä.

– Luovuudella pärjää kuitenkin pitkälle. Sama pätee kesän maastopyöräilyssä ja talvipyöräilyssä. Muoniossa on takuulla riittävä määrä nykyisiä tai vanhoja reittipohjia, joihin hauskat pyöräreitit saadaan tehtyä, Kylä-Kaila sanoo.

Kyse on myös rahasta. Talvipolkuja on latuihin verraten kustannustehokasta ylläpitää.

– Minua houkuttaa ajatus siitä, että talvipyöräilyn myötä yrittäjille syntyy täysin uusi liiketoimintamahdollisuus. Usealla kotimaanmatkailijallahan on sukset omasta takaa, mutta monikaan ei kuljeta pyörää mukanaan, joten pyörä tultaisiin vuokraamaan perillä kohteessa. Talviliikuntavälineet ovat vain talvikäyttöön. Läskipyöriä voi käyttää myös kesällä, Kylä-Kaila pohtii.

Myös Pallaksen alueella on mahdollisuuksia.

– Metsähallituksen kanssa on jo keskusteltu noin 15 kilometrin ympyrälenkistä yhteiskäyttöreittinä. Lisäksi siellä on kesälläkin luontopolkuna palveleva reitti, jolle on jo ajettu kelkalla pohjaa.

Muonion kylältä on helppo lähteä huoltamaan lähireittiä, mutta Pallas on huollon kannalta haastava.

– Vie aika paljon aikaa lähteä täältä kelkan kanssa sinne. Se vaatii vielä miettimistä, Kylä-Kaila myöntää.

Kylä-Kaila visioi jo ensi talvea.

– Voisimme hyödyntää marras–helmikuussa latupohjia pyöräilyyn. Saisimme sinne alkutalven pyöräreittejä, kunnes keväällä ladut avataan hiihtoon. Siinä vaiheessa ne voisivat ainakin osittain jäädä yhteiskäyttöreiteiksi, Kylä-Kaila suunnittelee.

– Mutta se on vain minun mielipiteeni, hän lisää.

Entä sitten pyörät, mistä niitä saa?

– Pyörien vuokraaminen on Muoniossa vielä lasten kengissä. Torassiepissä Wildmaker Lapland vuokraa sähköläskejä. Lapland Hotelsilla ja Harrinivalla on myös pyöriä, mutta ne eivät ole varsinaisesti vuokraamoja. Ajatus on, että kun tehdään reittejä, tulisi sen myötä myös pyörätarjontaa. Monessa mökin pihassa näkyy jo läskipyöriä.

Mökkiläiset ovatkin ehkä juuri niitä, jotka ensimmäisten joukossa testaavat Muoniossa talvipyöräilyä.

– Tämä on kaikin puolin testitalvi. Olemme vasta opetelleet käyttämään lanaa ja tekemään eri maastoihin sopivia reittilinjauksia. Myös tarkat kustannukset pitää laskea. Uskon, että kyse on reilusti alle kymppitonnista ensimmäisenä vuonna, vaikka lanan hankintahinnankin ottaa mukaan kokonaissummaan.

Kannattaa siis seurata tiedotteista ja sähköisestä kartasta, milloin reitti on valmis ajettavaksi. Myös Savu-lehti seuraa projektin etenemistä ja uutisoi siitä osoitteessa savulehti.com.