Muonion kunnan kunnossapitopäällikkö Jukka Viitala ja kuvanveistäjä Sofia Saari paikalla, johon patsas pystytetään.

Muonion kunnan kunnossapitopäällikkö Jukka Viitala ja kuvanveistäjä Sofia Saari paikalla, johon patsas pystytetään.

Muonion keskustaan ranskalaiskuninkaan puisto

Johanna Lipsanen
11.6.2024

Louis Philippen puiston avajaisia vietetään lauantaina 15. kesäkuuta. Puisto rakennetaan Muonion 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Kuvanveistäjä Sofia Saari asettelee kuplamuoviin käärittyä patsasta porontaljan päälle Jerisjoen rannalla. Näille kohdin patsas pystytetään, Saari arvioi yhdessä Muonion kunnan kunnossapitopäällikön Jukka Viitalan kanssa.

Muonion keskustaan perustettava uusi puisto on loppusuoralla. Istutuksia ja penkkejä on vielä tulossa, ja puiston vetonaula, ranskalaiskuningas Louis Philippen pronssinen näköisrintakuva, on pystytettävä jalustalleen. Louis Philippen puisto on määrä avata lauantaina 15. kesäkuuta.

Mutta mitä tekemistä Louis Philippellä on Muoniossa? Miksi 1800-luvulla hallinnutta, Ranskan viimeistä kuningasta halutaan muistaa kaukana pohjoisessa?

− Louis Philippe vieraili täällä 1700-luvun lopulla. Hänen vierailustaan kerrotaan paljon tarinoita, ja Muonion keskustassa on jo hänen mukaansa nimetty tie, Muonion kunnan kulttuurivastaava Paula Löppönen kertoo.

Ranskan vallankumousta paennut Louis Philippe, silloinen Orléansin herttua, päätyi vuosien mittaisella seikkailullaan Muonion seudulle syyskuussa 1795. Muutaman päivän vierailullaan Muonionniskan pappilassa Louis Philippe tutustui kirkkoherra Mathias Kolströmin kälyyn Beata Wahlbomiin. Yhdeksän kuukautta myöhemmin Beata synnytti aviottoman lapsen Erikin, joka Muoniossa tultiin tuntemaan liikanimellä Puolikko-Erkki. Nimi johtui kalatynnyristä, puolikosta, jossa vastasyntynyt Erik salakuljetettiin piilopirtistä pappilaan, jotta aviottoman lapsen syntymä ei paljastuisi. Huhut lähtivät kuitenkin liikkeelle.

Tieto pojasta tavoitti ilmeisesti myös Louis Philippen, sillä reilut parikymmentä vuotta myöhemmin hän lähetti hovimaalarinsa Franꞔois-Auguste Biardin pohjoiseen ikuistamaan maalauksiinsa niin pohjoisen villiä luontoa kuin alkuperäiskansaakin. Yhteen teokseensa Biard maalasi Louis Philippen ja Beatan − sekä komsiossa eli saamelaiskehdossa lepäävän vauvan.

Pitkä projekti

Ajatus Louis Philippelle omistetusta puistosta ja tämän patsaasta Muonioon syntyi muutamia vuosia sitten. Lapin yliopiston sivistyshistorian dosentti, professori Osmo Pekonen oli tutkinut alueen historiaa ja innostui asiasta. Hän innosti mukaan Muonion kunnan ja pyysi veistoksen tekijäksi taiteilija Sofia Saarta.

− Tulin mukaan projektiin vuonna 2021. Tein luonnoksen patsaasta, ja se hyväksyttiin. Kävi kuitenkin niin, että Osmo Pekonen menehtyi pian, ja hanke jäi tauolle, Saari kertoo.

Keskeytynyt hanke harmitti Saarta, ja se tuli puheeksi naisen toissakeväisessä näyttelyssä Oulussa Villa Hannalassa.

− Sattumalta tapasin siellä Villa Hannalan omistajan Martti Haapalan, ja kävi ilmi, että hänen isoäitinsä on asunut tuossa vastapäätä, Saari kertoo ja osoittaa joen vastarantaa.

− Hän innostui veistoksesta ja lähti sen rahoittajaksi. Olimme yhteydessä kuntaan, ja kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäki sanoi, että ehdottomasti olemme kiinnostuneita! Siitä se lähti.

Puiston puolestaan rahoittaa kunta.

− Puisto haluttiin juhlavuoden ohjelmistoon, se on tarkoitettu kuntalaisten iloksi. Veistoksen lisäksi puistoon tulee Lapille tyypillisiä kasveja, istumapaikkoja ja paljon kivielementtejä. Myöhemmin rantaan laitetaan vielä kohdevalot, kulttuurivastaava Paula Löppönen kertoo.

Avajaisjuhla 15. kesäkuuta

Teos Louis Philippestä koostuu näköisveistoksesta sekä symbolisesta, kruunua esittävästä veistoksesta, joka asetetaan paikoilleen kesän aikana.

− Olisihan Beatan lapsi Erik ollut Louis Philippen ensimmäisenä poikana kruununperillinen, Saari kertoo.

Projektin aikana Saarelle selvisi, että hän itse on sukua Beatalle suoraan alenevassa polvessa.

− Juureni ovat Lapissa, ja sukututkimuksesta intoutunut äitini huomasi, että olemme sukua Beatalle. Sen sijaan Louis Philippelle emme ole sukua, hän lisää.

Saaren veistosten lisäksi teokseen kuuluu musiikki.

− Teoksessa on sensorit, ja kun teosta lähestyy, alkaa soida Ilmari Mäenpään säveltämä teos. Sävellys on kertomus, jossa yhdistyy hovimusiikki ja muusikko Wimme Saaren joiku, Sofia Saari kertoo.

Teoksessa on sensorit, ja kun teosta lähestyy, alkaa soida Ilmari Mäenpään säveltämä teos. Sävellys on kertomus, jossa yhdistyy hovimusiikki ja joiku.

Teoksessa on sensorit, ja kun teosta lähestyy, alkaa soida Ilmari Mäenpään säveltämä teos. Sävellys on kertomus, jossa yhdistyy hovimusiikki ja joiku.

Sekä Ilmari Mäenpää että Wimme Saari esiintyvät puiston avajaisjuhlassa lauantaina 15. kesäkuuta kello 13. Musiikillisessa performanssissa esiintyvät myös balettitanssija Mira Ollila, käsityötaiteilija Birit Tornensis ja veistoksen tehnyt Sofia Saari. Tapahtumassa kuullaan myös kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäkeä, ja juhlapuheen pitää tapahtuman suojelija, Ranskaan erikoistunut toimittaja Helena Petäistö.

Puisto sijaitsee osoitteessa Puthaanrannantie 1.

Juhlavuoden kunniaksi tapahtumia

150-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Muoniossa järjestetään kesän ja syksyn mittaan runsaasti tapahtumia.

19. kesäkuuta Muonio Fästit

Muonio Fästit järjestetään kolmannen kerran keskiviikkona 19. kesäkuuta kello 14–21. Ohjelmassa on mukavaa tekemistä koko perheelle ja monipuolista kulttuuriohjelmaa. Tapahtumaa varten Pirkantie suljetaan osittain, ja se toimii kävelykatuna, jonka varrella voi tutustua järjestöihin, ostaa erilaisia tuotteita ja maistella herkullisia ruokia. Tapahtumassa esiintyvät fillaripianisti Aarno Paakkari, lastenmusiikkiyhtye Soiva Siili sekä SomaDuo- ja LappiLove-yhtyeet. Kansalaisopiston teatteriryhmä esittää Muonio 150 -aiheisen esityksen.

30. elokuuta Muoniolaisten kohtaaminen ja Nuku yö ulkona -tapahtumat

Kotiseutumuseolla järjestettävässä tapahtumassa on mahdollisuus viettää yö ulkona museon pihapiirissä. Järjestäjät tarjoavat majoitteita, mutta mukaan voi ottaa myös oman teltan. Ohjelmassa tulistelua, museon opastettu kierros ja kulttuuriohjelmaa.

9. syyskuuta taidenäyttelyn avajaiset ja konsertti

Oloksella vietetään Riina Kuikan taidenäyttelyn avajaisia. Vallilan suunnittelija Riina Kuikka on toteuttanut Muonion juhlavuoden visuaalisen ilmeen. Näyttelyn avajaisten yhteydessä järjestetään ruskakahvit ja Mathias Sandbergin konsertti. Syyskuu on taidenäyttelyiden kuukausi, sillä kylällä järjestetään myös Tanja Koistisen ja Emilia Syväjärven näyttelyt.

14. syyskuuta markkinat ja peräkonttikirppis

Solekko Tehä ry:n kanssa yhteistyössä järjestetään tapahtuma Kielan pihalla. Ohjelmassa on markkinat, peräkonttikirppis ja Lehtojärven Hirvenpää -yhtyeen konsertti, joka on kaikille avoin. Ilta huipentuu maksulliseen diskoon.

6. joulukuuta itsenäisyyspäivän juhlat Oloksella

Juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivän juhliin Oloksella. Juhlapuhujana on teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme. Juhlan pääesiintyjä on laulaja-lauluntekijä ja kanteleensoittaja Ida Elina.

Koko ohjelma Muonion kunnan verkkosivuilla.