Viime vuonna Lapponia-hiihtoon osallistui noin 700 hiihtäjää. Kuva: Touho Häkkinen
Lapponia-hiihto kutsuu kestävyyshiihtäjät huhtikuussa tunturimaisemiin
Vuodesta 1978 lähtien järjestetty Lapponia-hiihto järjestetään tänä vuonna 7.–11. huhtikuuta. Tapahtuma on suunnattu kilpa-, kestävyys- ja kuntohiihtäjille. Hiihtopäivät ovat maanantai, keskiviikko ja perjantai, jolloin ohjelmassa on sekä pitkiä että puolimatkoja. Reitit kulkevat pääosin Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa, ja tapahtuman keskuspaikkana toimii Lapland Hotels Olos.
Puolimatkalle hyvällä peruskunnolla
Puolimatkojen kokonaiskilpailu koostuu kolmesta matkasta, jotka ovat 30, 25 ja 40 kilometriä. Nämä matkat sopivat kestävyysurheilua harrastaville hiihtäjille ja kuntohiihtäjille, joilla on hyvä peruskunto. Puolimatkoilla voi kilpailla yleisissä miesten, naisten ja 60 vuotta täyttäneiden veteraanien sarjoissa. Nuoret voivat kilpailla 16-vuotiaiden ja sitä nuorempien naisten ja miesten sarjoissa.
Pitkät matkat kovakuntoiselle
Pitkien matkojen kokonaiskilpailu sekä joukkuekilpailu koostuvat kolmesta matkasta, jotka ovat 60, 50 ja 80 kilometriä. Ne sopivat aktiivisesti hiihtäville kilpaurheilijoille, kestävyysurheilua harrastaville hiihtäjille ja kuntohiihtäjille, joilla on erinomainen peruskunto. Pitkillä matkoilla voi kilpailla yleisissä miesten ja naisten sarjoissa.
Kokonaiskilpailu vapaalla tyylillä
Lapponia-hiihto on kokonaiskilpailu, joka koostuu kolmesta pitkän matkan osakilpailusta. Se hiihdetään vapaan tyylin kilpailuna, mutta matkat voi hyvin hiihtää myös perinteisellä tyylillä. Lisäksi hiihtää voi vain yhtenä päivänä tai osan matkoista.
– Reiteillä on myös perinteisen latu. Kapeimmissa kohdissa se vähän kärsii, kilpailusihteeri Maria Astrén kertoo.
– Reitit kulkevat pääsääntöisesti Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, joten osallistujien tulee huomioida se, etteivät he jätä roskia ladulle ja luontoon, Astrén muistuttaa.
Leikkimielinen joukkuekisa
Pitkien matkojen kokonaiskilpailun ohessa järjestetään joukkuekilpailu. Tiimin hiihtäjät voivat olla kolme miestä tai kaksi miestä ja yksi nainen, ja mukaan voi nimetä näiden lisäksi yhden varahiihtäjän. Joukkueen tulos koostuu kolmesta hiihtäjästä ja sijoitus lasketaan sijaluvuista.
Välipäiväohjelmaa ja loppuhuipennus Oloksella
Lapponia-hiihdon kisatoimisto ja maali ovat Lapland Hotels Oloksella. Lisäksi alueella järjestetään ohjelmaa välipäivinä, josta tiedotetaan lähempänä tapahtumaa. Osallistujille on tiedossa ainakin kisa- ja reitti-infoa. Viimeisen hiihtopäivän iltana klo 19 palkitaan eri sarjojen kokonaiskilpailujen parhaat. Lisäksi kaikki osallistujat saavat Lapponia-mitalin.
Ilmoittautuminen on avoinna
Viime vuonna Lapponia-hiihtoon osallistui noin 700 hiihtäjää. 252 hiihtäjää tuli maaliin kaikissa kolmessa pitkän matkan osakilpailussa ja 337 hiihti kaikki kolme puolimatkaa. Jo nyt tapahtumaan on tullut ilmoittautumisia eri puolilta Eurooppaa.
Aiempina vuosina osallistujien joukossa on ollut Suomen ykköshiihtäjiä. Tänä vuonna Taivalkosken SM-hiihdot ovat edellisenä viikonloppuna, joten tieto huippuhiihtäjien osallistumisesta voi mennä aivan tapahtuman kynnykselle.
– Uskon, että tänä vuonna osallistuu vähintään sama määrä hiihtäjiä kuin viime vuonna. Helmikuun alussa ilmoittautuneita on noin kolmesataa. Yleensä meille tulee paljon ilmoittautumisia helmikuun aikana, koska ilmoittautumishinta on jonkin verran edullisempi, Astrén kertoo.
Lapponia-hiihtoon voi ilmoittautua aina hiihtopäivää edeltävään iltaan asti. Ilmoittautuminen tehdään lomakkeella, joka on tapahtumasivulla.
Lisätietoja: lapponiahiihto.fi
PUOLIMATKAT
Maanantaina 7.4.
Keimiön ½ Kiekerö
Olos–Jeris–Olos 30 km
Keskiviikkona 9.4.
Himmelriikin ½ Hiihto
Pallas–Olos 25 km
Perjantaina 11.4.
Puoli Huikonen
Kerässieppi–Pallas–Olos 40 km
PITKÄT MATKAT
Maanantaina 7.4.
Keimiön Kiekerö
Olos–Jeris–Keimiö–Jeris–Olos 60 km
Keskiviikkona 9.4.
Himmelriikin Hiihto
Vuontisjärvi–Pallas–Olos 50 km
Perjantaina 11.4.
Karra Huikonen
Hetta–Pallas–Olos 80 km