Kuva: Touho Häkkinen
Lapponia-hiihdossa kolme kisapäivää ja monipuolista ohjelmaa
Ensimmäisen kerran vuonna 1978 järjestetty Lapponia-hiihto kisataan tänä vuonna 7.–11. huhtikuuta. Hiihtopäivät ovat maanantai, keskiviikko ja perjantai, jolloin ohjelmassa on sekä pitkiä matkoja että puolimatkoja. Reitit kulkevat pääosin Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa, ja tapahtuman keskuspaikka on Lapland Hotels Olos. Välipäivinä ohjelmassa on voitelukouluja, hiihtotekniikan opetusta ja kehonhuoltoa. Tapahtuman päättää perjantai-iltana järjestettävä iltajuhla, jossa palkitaan eri sarjojen kokonaiskilpailujen parhaat.
Ilmoittautuminen käynnissä
Lapponia-hiihto on houkutellut aiempina vuosina myös Suomen kärkihiihtäjiä. Tänä vuonna Taivalkosken SM-hiihdot ovat juuri edeltävänä viikonloppuna, joten huippuhiihtäjien osallistuminen voi varmistua vasta viime hetkellä. Tähän mennessä Lapponia-hiihtoon osallistumisensa ovat varmistaneet jo Kerttu Niskanen ja Juho Mikkonen, jotka osallistuvat myös kisainfoihin tiistaina ja torstaina. He kertovat osallistujille aiempien vuosien kokemuksistaan ja antavat hiihtovinkkejä. Joukkuekisaan on jo ilmoittautunut Lost in Lapland -joukkue, jossa hiihtävät Remi Lindholm, Miro Karppanen ja Eveliina Piippo.
Kisasihteeri Maria Astrénin mukaan ilmoittautumisia tulee jatkuvasti lisää, ja osallistujamäärän odotetaan olevan vähintään sama kuin viime vuonna, eli 400–700 hiihtäjää päivittäin. Tapahtumaan voi ilmoittautua aina hiihtopäivää edeltävään iltaan asti.
– Alkuviikolla on usein hieman vähemmän osallistujia, mutta perjantain upein reitti vetää aina paljon hiihtäjiä, Astrén kertoo.
Välipäivinä voitelukoulu ja tekniikkaopetusta
Tiistai ja torstai ovat välipäiviä, jolloin ohjelmaa järjestetään Lapland Hotels Oloksella. Molempina päivinä on tarjolla voitelukoulut ja hiihtotekniikan opetusta.
Tiistaina voitelukoulussa perehdytään fluorittoman kuumavoitelun ja nestevoitelun työtekniikoihin sekä perusvoiteluun. Torstaina syvennytään samoihin menetelmiin kilpavoitelun näkökulmasta.
Tiistaina ja torstaina on myös hiihtotekniikan opetusta, ja vetäjinä ovat Kaisa Mäkäräinen, Ville Nousiainen ja Anssi Pentsinen. Lisäksi molempina päivinä on iltaisin kehonhuoltotunnit.
Mitä, missä, milloin?
Lapponia-hiihto on kokonaiskilpailu, joka koostuu kolmesta pitkän matkan osakilpailusta. Se hiihdetään vapaan tyylin kilpailuna, mutta matkat voi hyvin hiihtää myös perinteisellä tyylillä. Lisäksi hiihtää voi vain yhtenä päivänä tai osan matkoista.
Puolikkaalle matkalle vai pitkälle matkalle? Kuva: Touho Häkkinen
Puolimatkojen kokonaiskilpailu koostuu kolmesta matkasta, jotka ovat 30 km, 25 km ja 40 km. Nämä matkat sopivat kestävyysurheilua harrastaville hiihtäjille ja kuntohiihtäjille, joilla on hyvä peruskunto. Puolimatkoilla voi kilpailla yleisissä miesten, naisten ja 60 vuotta täyttäneiden veteraanien sarjoissa. Nuoret voivat kilpailla 16-vuotiaiden ja sitä nuorempien naisten ja miesten sarjoissa.
Pitkien matkojen kokonaiskilpailu sekä joukkuekilpailu koostuvat kolmesta matkasta, jotka ovat 60 km, 50 km ja 80 km. Ne sopivat aktiivisesti hiihtäville kilpaurheilijoille, kestävyysurheilua harrastaville hiihtäjille ja kuntohiihtäjille, joilla on erinomainen peruskunto. Pitkillä matkoilla voi kilpailla yleisissä miesten ja naisten sarjoissa.
PUOLIMATKAT
Maanantaina 7.4.
Keimiön ½ Kiekerö
Olos–Jeris–Olos 30 km
Keskiviikkona 9.4.
Himmelriikin ½ Hiihto
Pallas–Olos 25 km
Perjantaina 11.4.
Puoli Huikonen
Kerässieppi–Pallas–Olos 40 km
Bussi Olokselta lähtöpaikalle Kerässieppiin klo 11.30
Lähtö Kerässiepistä klo 12.30
PITKÄT MATKAT
Maanantaina 7.4.
Keimiön Kiekerö
Olos–Jeris–Keimiö–Jeris–Olos 60 km
Keskiviikkona 9.4.
Himmelriikin Hiihto
Vuontisjärvi–Pallas–Olos 50 km
Perjantaina 11.4.
Karra Huikonen
Hetta–Pallas–Olos 80 km
Lisää infoa:
lapponiahiihto.fi
Instagram: @lapponiahiihto
Facebook: Lapponia-hiihto