"Vapaalasku ja hiihtovaellukset ovat lempipuuhaani. Arjessa hiihtäminen pertsalla tai luistellen on kivaa. Lumikenkäilemään en lähde, jos on muita vaihtoehtoja, koska niillä ei voi laskea alas", Iina nauraa.
Kun perheen harrastuksesta kasvoi vuokrauspalvelu
Oona Kuru inhosi hiihtoa, mutta aviomies Tero Kuru teki sinnikkään kymmenvuotisen käännytystyön. Nuoruutensa veljensä ja äitinsä kanssa samoilla välineillä hiihtänyt Oona lupautui lopulta lähtemään hiihtolenkille puolisonsa kanssa. Tero oli luvannut hänelle parhaat mahdolliset välineet, kunnon suksivoitelun sekä neuvot ja opit. Vähitellen Oonan hiihtokammo alkoi muuttua rakkaudeksi lajiin.
– Tero on sinnikkäästi luonut koko perheelle mahdollisuuksia harrastaa. Kaikki mitä tehdään, on tehtävä hyvillä välineillä, koska muuten hommasta ei tule mitään ja fiilis menee, Oona sanoo.
Tyttäret Iina ja Inka kasvoivat samanlaisen välinehuolenpidon äärellä.
– Isä on vanha kilpaurheilija ja urheilufanaatikko, joten suksia alkoi olla vähän joka kelille, Iina nauraa.
Perheen yhteinen vitsi oli pitkään, että kyllähän tällä varustemäärällä jo pyörittäisi välinevuokraamoa. Huulenheitto muuttui todeksi, kun koronapandemia-aika alkoi. Kotimaan matkailu oli yhtäkkiä pop ja kansallispuistobuumi alkoi.
– Silloin ajattelimme, että voisimme kokeilla tätä oikeasti, ja laitoimme vuokraukseen ne välineet, mitä meillä oli, Oona kertoo.
Palvelu ajanvarauksella
Korona-aikana aloitettu toiminta pakotti tekemään asiat uudella tavalla, ja siitä muodostui Lapland Outdoorin valttikortti. He palvelevat asiakasta omassa pihapiirissä ajanvarauksella.
– Meille tulee kerrallaan yksi asiakas tai seurue, ja voimme palvella asiakasta vaikkapa myöhään sunnuntai-iltana, Oona sanoo.
Kurut ovat alusta lähtien rakentaneet Lapland Outdoorin toiminnan siten, ettei toiminta häiritse päivätöitä.
– Tämä tulee kaiken muun ohessa, Oona toteaa.
Kurujen valttina ovat vahva paikallisten alueiden, kohteiden ja sääolosuhteiden tunteminen. Tietotaito on karttunut vuosien myötä omien ulkoiluharrastusten kautta.
– Vapaalasku ja hiihtovaellukset ovat lempipuuhaani. Arjessa hiihtäminen pertsalla tai luistellen on kivaa. Lumikenkäilemään en lähde, jos on muita vaihtoehtoja, koska niillä ei voi laskea alas, Iina nauraa.
Jos ensikertalainen tulee yksin vuokraamaan randosuksia vapaalaskuun Pallakselle, Oona ja Iina kertovat hänelle suoraan, että kannattaa mennä ensin kurssille tai tulla vuokraamaan kalustoa sitten, kun mukaan on lähdössä kokeneempi kaveri. Jos taas asiakas haluaa kokeilla jotain itselleen uutta välinettä, Kurut mielellään suosittelevat paikkoja, joissa kokeilu onnistuu hyvin ja turvallisesti.
Välineet keliolosuhteiden mukaan
Välineiden vuokraaminen mahdollistaa paitsi matalan kynnyksen lajikokeilut myös ekologisuuden: ihmisten kaapit eivät täyty ehkä kerran vuodessa käytettävistä varusteista.
– Jos asiakas tarvitsee vaikkapa rinkkaa tai ahkiota kerran vuodessa, miksi ostaa sellainen, säilyttää sitä varastossa ja kuljettaa sitten pitkiä matkoja, kun sen voi vuokrata, Iina toteaa.
"Välineet valitaan asiakkaalle päivän keliolosuhteiden mukaan", Oona kertoo.
Vuokravälineillä voidaan myös huomioida sen hetkinen sääolosuhde ja kohde paremmin.
– Jos asiakas haluaa lähteä hiihtovaellukselle Hetta–Pallakselle, voimme katsoa edellisenä päivänä keliolosuhteen ja valita välineet sen mukaan. Jos pakkasta on 20 astetta, valitaan isompi mono, johon mahtuu sisälle villasukkia. Jos taas on plusasteita, napakampi jalkine riittää, Oona sanoo.
Ulkoileva perhe rakastaa Kilpisjärven aluetta, ja siksi heillä on myös siellä vuokraustoimintaa. Lapland Outdoorilla ei ole Kilpisjärvellä asiakastiloja, vaan välineet viedään asiakkaan luo.
– Jos asiakas on lähdössä maastoon lauantaina, viemme kamppeet sovitettaviksi hänelle perjantai-iltana, ja samalla näytämme, miten ne toimivat, Oona kertoo.
Talvi sesonkia, kesä kehittyy
Lapland Outdoor on keskittynyt suksilajeihin ja kaikkein eniten vuokrataan tunturisuksia päiväretkille ja hiihtovaellusvälineitä pidemmille reissuille.
– Tunturisukset on ihan ehdotonta eliittiä. Päätimme, että hankimme vuokraukseen sellaista välineistöä, jota voi hyödyntää näissä meidän upeissa maastoissamme, Oona sanoo.
Vuokraustoiminta pyörii kuitenkin myös kesällä. Silloin Lapland Outdoor vuokraa kanootteja, kajakkeja ja SUP-lautoja. Lisäksi heillä on asiakkaille tarjolla vaellustarvikkeita ja matkailuauto.
– Vaelluskamat ovat helppoja, kun niitä ei tarvitse sovittaa, kuten monoja. Jos asiakas kertoo, että on menossa Hetta–Pallakselle, voimme helposti viedä varusteet läheiselle bussipysäkille, Oona kertoo.
Lapland Outdoor testasi aiemmin polkupyörien vuokrausta, mutta se ei toiminut. Pyörälaukut asiakas kuitenkin saa vuokrattua Lapland Outdoorin kautta.
Oona ja Iina näkevät toiminnan edelleen innostavana harrastuksena, ja tietävät myös, mitä he eivät halua.
– Siihen me emme tule menemään, että meillä on toimipaikka, jossa on aukioloajat, Oona nauraa.
Oonan ja Iinan TOP 3 Muonion paikat ja varusteet
Harrinivan lenkki ja perinteisen sukset karvapohjilla
Oona: Tällä ladulla voi hiihtää matalalla sykkeellä rauhallisesti. Se on meditatiivista.
Iina: Se on hyvä arkiliikunnan kohde, kun haluan hiihtää pitkän lenkin. Toinen hyvä ja aloittelijaystävällinen latu on sitten Muonionjärven jäällä, kun latu avataan.
Sammaltunturi ja tunturisukset
Oona: Sammaltunturin kierros. Sen voi aloittaa esimerkiksi Lommoltunturin parkkipaikalta. Kannattaa ottaa eväät mukaan ja käydä syömässä ne Mustavaaran kodalla. Tunturisuksien hienous on, että voi mennä missä haluaa reiteistä riippumatta.
Vapaalaskua randosuksilla Pallastunturilla
Iina: TOP 3:n järjestys riippuu päivästä. Aurinkoisena päivänä Pallas on ykkönen. Lauhalla säällä hiihdän pertsaa Harrinivassa ja sitten siinä välimaastosäässä menen tunturisuksilla.