Kuinkas kulkee, porot? Muoniossa odotetaan hyvää vasavuotta
Savu-lehti tapasi Matka 2023 -messuilla Markku Rauhalan, joka on poromies Muonion paliskunnasta. Markku kertoili messukävijöille poron vuodesta. Eniten kysymyksiä tuli poron anatomiasta ja gps-pannasta, joka oli messuosastolla komeilleen täytetyn poron kaulassa.
“Gps-paikannin on porotalouden panostus hiilijalanjälkeen. Enää ei tarvitse ajella pitkin vaaroja mönkijöillä ja moottorikelkoilla etsimässä poroja. Paikantimet ovat vähentäneet 50–70 prosenttia koneiden käyttöä. Meillä on kansallispuistopalkiset, paikantimet säästävät myös luontoa.”
Markku kokee, että kansallispuistot ja Natura-alueet ovat hyväksi poronhoidolle.
“Aikoinaan puhuttiin, että Natura 2000 on uhka paikallisten oikeuksille. Sanoin jo silloin, että Natura on enempi mahdollisuus kuin uhka. Koskemattomat alueet ovat poronhoidolle äärettömän tärkeitä. Siellä on hyviä vasoma-alueita ja poroilla rauha. Ja luppometsät! Luppometsän arvo on käsittämätön, sitä ihmiset eivät ymmärrä. Nuoret metsät eivät kasva luppoa, joka on keväällä poron tärkein ravinto.”
Markku kertoo, että tämä talvi on ollut poroille huippuhyvä. Syksyllä piisasi sieniä syötäväksi, ja nyt lumen alla on kuiva varvikko, kun edellisenä talvena lumen alta löytyi vain vettä ja jäätä.
“Rykimä onnistui hyvin, ja vaatimet ovat kantavina. On odotettavissa hyvä vasavuosi.”
Muonion paliskunnan sallittu poroluku on 6000 päätä. Siksi paliskunta tekee joka vuosi teurastussuunnitelman.
“6000 päätä on laskettu sen mukaan, että se on Muonion kantokyvylle sopiva määrä. Raja koskee kaikkia poronhoitajia ja -omistajia. Jokaisella poronomistajalla on myös oma kiintiö, joka ei saa ylittyä. Kukaan ei saa pitää poroja “yli kylkeen” eli liikaa.”
Uusien vasojen määrä tiedetään tarkasti vasta juhannuksen korvilla, kun porot kootaan seuraavan kerran erotusaitoihin.
“Kesällä on vasanleikko eli vasanmerkitys. Syksyllä ja alkutalven aikaan porot kootaan seuraavan kerran. Silloin erotusaitauksissa erotellaan teuraat ja sukua jatkavat porot.”
Jos porotietous kiinnostaa, lue lisää Paliskuntain yhdistyksen sivuilta osoitteesta paliskunnat.fi. Sieltä löydät myös hauskoja pororuokaohjeita, kuten nyhtöporohodarit, porosapakset ja pororamen. Rohkeasti kokeilemaan!