Teemu Kallberg ja Pekka Veisto talvisessa maisemakonttorissaan.

Teemu Kallberg ja Pekka Veisto talvisessa maisemakonttorissaan.

Kahdeksan kilometrin tuntivauhtia – latujen huoltaminen on hidasta puuhaa

Johanna Lipsanen
3.2.2023

Muonion ajettujen hiihtolatujen ja kelkkareittien määrä kasvaa ja hoitoväli tihentyy hiihtolomilta.

“Kiinnostavaa ja haastavaa! Reitistö on niin pitkä ja kiemurainen”, ensimmäiset tuntinsa latukoneen ohjaimissa viettänyt Teemu Kallberg pohtii.

Kallberg on uusi vahvistus Muonion latuja ja kelkkareittejä hoitavan Muonion Paanat -yhdistyksen leivissä. Hänen on määrä ajaa latuja Muonion kunnan alueella toukokuun alkupuolelle asti, jos lunta vain riittää.

“Tavallisesti toukokuun ensimmäisellä viikolla hoidetaan vielä latuja Oloksella sekä Jeriksen ja Pallaksen suunnassa”, Pekka Veisto Muonion Paanat ry:stä kertoo.

Tammikuun puolivälissä latuja on kunnostuksen piirissä noin 60 kilometriä.

“Nyt on hiljainen jakso ja hiihtäjiä vähän. Latuja ajetaan viiden kuuden päivän välein lumitilanteesta riippuen”, Veisto kertoo.

Kaikkiaan Muonion kunnalla on latuverkostoa noin 200 kilometriä. Tämän lisäksi vapaaehtoisten ylläpitämiä latuja on Kangosjärvellä, Yli-Muoniossa ja Kätkäsuvannossa. Tälle talvikaudelle hoidon piiristä on jätetty pois lenkki Särkitunturin ympäri Juuvanrovan kautta.

“Myös Muotkavaaraan menevän ladun hoitokertoja on vähennetty. Kunta hoitaa ladun kolmesti kauden aikana, mutta yksityiset ovat sanoneet ajavansa latua kelkoilla”, Veisto kertoo.

Kaikki ladut auki huhtikuussa

Latujen ajaminen on hidasta puuhaa: parhaimmillaankin matkaa taittuu tunnissa noin kahdeksan kilometriä.

“Pimeällä ja tuiskussa on vaikea nähdä, missä latu menee. Jos latu meneekin metsään, kysytään, kuka sen on tehnyt. Vastuu on tekijällä”, Kallberg sanoo.

Latujen hoitoon kuuluu paljon muutakin kuin ladun kunnostusta tampparilla.

“Pohjataan latuja ja tikutetaan eli merkitään reittejä”, Veisto kertoo.

Pallaksen seudun latujen pohjaaminen alkaa tammikuun lopulla, jotta ne saadaan hiihtokuntoon koululaisten hiihtolomaviikkojen alkuun helmikuun puolivälissä. Silloin hiihtäjien määrä kasvaa.

“Hiihtolomista lähtien ladut ajetaan noin kolmesti viikossa ja suosituimmat kelkkareitit noin kerran viikossa”, Veisto kertoo.

Huhtikuun 11.−14. päivä järjestettävään Lapponia-hiihtoon mennessä avautuvat viimeisetkin hiihtoreitit: Torassiepistä Mäntyrovalle ja Kerässiepistä Hannukuruun.

Reittien hoito kilpailutetaan

Veiston ja Kallbergin lisäksi latuja ja kelkkareittejä ajavat Juha Särkijärvi ja Jarkko Lassila. Tälle kaudelle kelkkareittien hoitoa on lisätty.

“Kerran viikossa ajetaan reittiä Särkijärveltä Oloksen kautta kirkonkylään ja hiihtolomilta lähtien myös Särkitunturin takaa Ylläkselle. Muita reittejä ajetaan parin viikon välein”, Veisto kertoo.

Latujen ja kelkkareittien ajamiseen on käytössä kolme konetta. Talvikaudelle 2022−2023 Muonion kunta on varannut reittien kunnostukseen 150 000 euroa. Helmikuussa kunnan on tarkoitus järjestää kilpailutus tulevien vuosien latujen hoidosta.

“Tavoitteena on löytää toimija 4−5 vuoden ajaksi”, kertoo Muonion kunnan reittivastaava Tero Kylä-Kaila.

Tavallisesti Muoniossa päästään suksille jo lokakuussa Oloksen ensilumen ladulla. Maksullinen, säilölumesta tehty 5,5 kilometrin mittainen latu avautui viime syksynä 24. lokakuuta. Lapland Hotelsin ylläpitämällä ladulla harjoittelevat sekä maajoukkuehiihtäjät että harrastajat. Tänä talvena kunnon lumipeitettä saatiin Tunturi-Lapissa odottaa pitkään, ja latuja päästiin pohjaamaan totuttua myöhemmin. Latu Särkijärveltä Olokselle saatiin auki marraskuun kolmannella viikolla, kun ensilumen ladun kausi loppui.

Suksille jo lokakuussa

Tavallisesti Muoniossa päästään suksille jo lokakuussa Oloksen ensilumen ladulla. Maksullinen, säilölumesta tehty 5,5 kilometrin mittainen latu avautui viime syksynä 24. lokakuuta. Lapland Hotelsin ylläpitämällä ladulla harjoittelevat sekä maajoukkuehiihtäjät että harrastajat.

Tänä talvena kunnon lumipeitettä saatiin Tunturi-Lapissa odottaa pitkään, ja latuja päästiin pohjaamaan totuttua myöhemmin.

Latu Särkijärveltä Olokselle saatiin auki marraskuun kolmannella viikolla, kun ensilumen ladun kausi loppui.