kalakirjasto sijaitsee Muoniossa, mutta siihen pääsee tutustumaan myös virtuaalisesti.
Eduskunta: 50 000 euroa muoniolaisen Kalakirjaston toiminnan tukemiseksi
Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on päättänyt vuoden 2025 valtion budjetin lisäyksistä. Kyse on vuosittain eri kohteille jaettavasta jakovarasta. Valiokunnan mietinnössä päätettiin myöntää 50 000 euroa Suomen Kalakirjasto ry:n toiminnan tueksi.
– Kalakirjasto säilyttää maamme laajinta kala-alan kirja- ja esinekokoelmaa. Yhdistyksen toimijat tekevät uutterasti ja pitkäjänteisesti töitä suomalaisen kalatiedon säilyttämiseksi ja yleistajuistamiseksi, kokoomuksen oululainen kansanedustaja Janne Heikkinen kertoo.
Eduskunnan päätöksen myötä Kalakirjasto voi laajentaa ja digitalisoida nykyistä tietokantaansa. Jo nykyisellään muun muassa virkamiehet ja tutkijat hyödyntävät yhdistyksen tietokantaa.
– Tosiasia on se, että ilmastonmuutos vaikuttaa kalakantoihin Suomessa. Ympäristöolosuhteiden muuttuessa on tieteen ja tutkimuksen kannalta arvokasta säilyttää erilaista kala-aineistoa tuleville sukupolville, joiden aikana vaellus- ja järvikalakannat voivat olla hyvinkin erilaisia. Siksi ihailen Kalakirjaston vapaaehtoisten päämäärätietoista työtä, Heikkinen päättää.
Myös virtuaalisena
Kalakirjaston tietokanta saavutti 44444 tietueen rajapyykin 14.4.2021. Tietokantaa päivitetään säännöllisesti.
Kalakirjaston tarkoitus ei ole museoida kokoelmaa, vaan säilyttää olemassa olevaa tietoa ja jakaa sitä tarvitseville. Kirjaston ideana on olla avoin kirjasto tutkijoille, keräilijöille ja muille asiasta kiinnostuneille. Kalakirjastolla toimii maksuton tietopalvelu.
Kirjastorakenuksessa on myös majoitus- ja työskentelytila, joten kirjastossa voi työskennellä lyhyitä jaksoja, esimerkiksi väitöskirjan tekijä tai pieni työryhmä.
Kalakirjasto sijaitsee Keimiöniemen kalakenttiä vastapäätä, joten kalastushistoriaa riittää ympäristössäkin.
Virtuaalikirjastoon pääsee Kalakirjaston kotisivujen etusivulta osoitteesta www.suomenkalakirjasto.fi.