Äkäskero – surffia ja alkutalven puuteria
Alkutalven lumet ovat aina mysteeri. Mistä suunnasta tuuli puhalsi lumisateen aikana? Oliko lumisade pakkas- vai suojakelin sadetta? Mitkä olivat olosuhteet tunturissa ensimmäisen dumpin aikana? Näitä havaintoja pohtivat Perttu Immonen ja Taneli Roininen, jotka kiipeävät alkutalven tunturiin lumisurffit matkassa. Paikalliset puuterilumen metsästäjät ovat oppineet tunnistamaan alueet, joille kannattaa suunnata, kun ensimmäinen kunnon lumisade saapuu.
Muonio on monen tunturin kunta, mutta erityisesti yksi tunturi on noussut surffaajien alkutalven suosikiksi: Äkäskero, joka sijaitsee Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Muotkavaaran ja Äkäslompolon puolivälissä.
Tunturin yli kulkee Pallas-Ylläs kesäretkeilyreitti, ja kohde onkin tuttu monelle vaeltajalle ja maastopyöräilijälle – huollettua talvireittiä ei tunturissa kulje.
Lumisurffaus on nostanut suosiotaan ja harrastajien määrä näkyy Lapin matkailukeskuksissa. Hyvien laskukohteiden etsintä vaatii karttatyötä ja olosuhteiden lukemista. Kokeneilta puuterisurffaajilta, kuten Perttu Immoselta ja Taneli Roiniselta kohteita löytyy listalta jo useita.
– Äkäskero lukeutuu yhdeksi näistä, miehet kertovat, ja toinen heistä tunnustaa sen kuuluvan suosikkeihinsa.
Äkäskero on profiililtaan sopiva puuterisurffille. Surffi vaatii tietyn määrän jyrkkyyttä, jotta vauhtia laskemiseen kertyy riittävästi. Jyrkkyyden lisäksi lumikertymä Äkäskerolla on hyvä ja erityisesti alkutalven kohteena tunturin pohjois -ja itärinne ovat otollisia surffikäännöksiin.
Puuterisurffi nimensä mukaisesti toimii ainoastaan pehmeässä lumessa. Äkäskeron puuton alue on pieni ja metsäiset tunturin alaosat suojaavat tunturin lumipeitettä kovilta tuulilta. Tämä voi olla yksi syy pehmeän lumen kertymiselle ja säilymiselle.
Lunta kyllä riittää!
Äkäskero sijaitsee Aakenuksentien varressa ja sinne voi siirtyä kahdesta eri suunnasta. Pidempi siirtymä tulee tunturin eteläpäästä Peurakaltion läheltä. Lyhyt siirtymä ja yleisin nousureitti löytyy tunturin itälaidalta. Itäinen nousureitti lähtee vanhan tällä hetkellä suljettuna olevan Hotelli Äkäskeron pihapiiristä. Muista parkkeerata autosi, niin, että se ei häiritse alueen muuta liikennettä.
Nousujälki lähtee ensin latupohjaa pitkin, mutta erkanee pian latupohjalta sähkölinjan suuntaisesti suoraan tunturiin. Osa nousureiteistä koukkaa pohjoisempaa, mutta vahva lumikenkäilijöidenkin suosima reitti nousee suoraan ylös sähkölinjan jatkaessa pohjoiseen.
Tällä kertaa nousulinjaksi valikoituu itäinen suora reitti ylös. Perttu arvioi ylempänä lumen koostumusta ja toteaa laskettavaa löytyvän tunturin yläosista asti. Taneli täydentää Pertun arviota ja ilakoi lumen olevan lähes täydellistä. Mikä tärkeintä, lunta on riittävästi!
Marraskuinen talvipäivä näyttää parastaan, ja pakkanen kipristelee mukavasti kasvoja kevyen tunturituulen kera. Lähes äänetön puuterisurffi kiitää Äkäskeron laitaa ja vaikka laskulle ei kerry hurjasti pituutta, silti se saa molemmat surffaajat hymyilemään.
Tunturin laitaa siirrytään systemaattisesti eteenpäin aina seuraavaa potentiaalista laskulinjaa etsien.
Vaikka laskulinjojen pituudet eivät yllä laskettelurinteiden mittoihin, päivän aikana toistoja tulee useita. Toistot ovat fyysisiä, joten energiaa ja juotavaa on hyvä olla mukana. Jokaisen laskun päätteeksi on kiivettävä sama matka takaisin ylös, jos haluaa vielä nauttia puuterilumella surffaamisesta. Kiipeämistä helpottavat lumikengät, ja parhaassa tapauksessa vanhoja lasku-uria pitkin pystyy kapuamaan ilman apuvälineitä.
Marraskuinen jo kaamoksen omainen päivä alkaa taittua illan puolelle. Molemmat surffaajat toteavat päivän mainioksi esimerkiksi onnistuneesta alkutalven reissusta. Otolliset olosuhteet ja riittävä lumensyvyys takasivat, että laskettavaa löytyi koko päiväksi.
Mielenkiinnosta kurkistan Tanelin kellon tallentamaa dataa päivän aktiviteettista. Laskuja kertyi päivän aikana kahdeksan ja koko päivän aikana kuljettu matka ylsi yli kahdeksaan kilometriin. Se on kohtuullisen mukava lukema kuljettaessa ylös ja alas tunturin laitaa.
Äkäskero on erinomainen kohde surffaukseen, mutta myös kaikkeen muuhunkin talviretkeilyyn. Maisemat avautuvat upeasti, ja keskitalven aikaan Äkäskero on yksi upeimmista tykkylumituntureista. Palveluita tai retkeilyrakenteita Äkäskerolta ei löydy, joten varaudu aina lämpimin varustein ja hyvillä energioilla reissuun. Talvinen tunturin kapuaminen kuluttaa energiaa, mutta Äkäskero on sen arvoinen!